logo

Újra módosítanák a közbeszerzési törvényt

Újra módosítanák a közbeszerzési törvényt

 

Az adókedvezmény nem minősülne támogatásnak a közbeszerzési törvényben az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága által csütörtökön javasolt módosítás szerint, ezenkívül 65 százalékosra emelnék az alvállalkozóknak kiadható munkák arányát.

A javaslat alapján támogatásnak minősül a közbeszerzés teljesítéséhez az ajánlatkérőnek adott pénz vagy juttatás. Ebbe azonban nem tartozik bele az adókedvezmény, a kezességvállalás, illetve az adózó a társasági adóról és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott célra nyújtott támogatása, valamint az adózó a társasági adóról (tao) és az osztalékadóról szóló törvényben meghatározott kedvezményezett célra történő felajánlása.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára válaszában azt hozta példaként, hogy a magánszemélyek adójuk egy százalékát felajánlhatják alapítványoknak, de emiatt nem kell közbeszerzést kiírni. Hozzátette: most csak annyit tesznek, hogy kiegészítik a rendelkezést a tao-ból származó forrásokkal.

A törvényalkotási bizottság emellett jóváhagyta a gazdasági bizottság azon javaslatát, miszerint minden év március 31-ig a kormánynak a Magyar Közlönyben nyilvánosságra kell hoznia az összes előző évi egyedi döntés alapján adott közbeszerzési felmentést. Elfogadták azt a módosítást is, miszerint építési beruházás esetén az alvállalkozói teljesítés összesített aránya nem haladhatja meg a szerződés értékének 65 százalékát. (Éppen az alvállalkozókkal trükköznek a legtöbbet egyébként a közbeszerzéseknél.) Ennek indoka az, hogy a vállalkozások visszajelzése szerint az 50 százalékos alvállalkozásra vonatkozó korlátozás hátrányos, mert az építőipari piacon – tipikusan alvállalkozóként – nagy számban működnek közre a munkák egy-egy részére szakosodott kisvállalkozások.

(Forrás: http://www.piacesprofit.hu/kkv_cegblog/ujra-modositanak-a-kozbeszerzesi-torvenyt/)

  • Share

Leave a reply