logo

Problémás ügy: az Auróra utcai rendelőintézet felújítása

Problémás ügy: az Auróra utcai rendelőintézet felújítása

 

Hamis nyilatkozattal nyerhettek meg egy nagyértékű józsefvárosi közbeszerzést, a BRFK is elindította a nyomozást – írta meg a Direkt36. A BRFK Korrupciós- és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztálya hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt rendelte el, hogy nyomozzanak.

A problémás ügy az Auróra utcai rendelőintézet felújítása. Ezt a közel egymilliárd forintos munkát az EU-Line Zrt. vezette konzorcium végezte el; az eljárásban való részvétel feltétele volt az is, hogy tudjanak bemutatni korábbi hasonló munkát.  A cégcsoport azt állította, hogy Uruguayban volt olyan megbízása az egyik tagjának, amelyet megköveteltek – ehhez képest valótlanságokat állíthattak a dél-amerikai építkezésről. A lap valószínűsíti, hogy a cégnek egyáltalán nem volt köze az urugayi felújításhoz. Hogy ez így van-e, azt nem tudjuk, annyi azonban szerintük biztosnak tűnik: hiába írtak a pályázatban a Montevideo melletti rendelőintézet fűtéscseréjéről, az nem történt meg, a lift cseréjét pedig úgy írták be a referenciák közé, hogy a szóban forgó helyen nincs is lift.

A 2011-ben alapított EU-Line Zrt. különös cég a magyar építőiparban: úgy lett az V. kerületi önkormányzat elmúlt másfél évtizedének egyik legnagyobb vállalkozó partnere, csak tőlük több mint 5 milliárd forintos munkákat elnyerve, hogy az alapítója és 100 százalékos tulajdonosa bármiféle komolyabb építőipari múlt nélkül hozta létre, ráadásul első vállalkozásaként. Bódis András egy hotel műszaki üzemeltetési feladataiért felel egyébként, korábban azt állította, hogy az Eu-Line Zrt.-t befektetési célból hozta létre. A Direkt36 több kapcsolódási pontot talált a cég és egy üzletember, Borzován János közt – ő 2000 és 2010 közt az V. kerület egyik legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója volt. Bódis és Borzován is azt állították: ugyan ismerik egymást, de a kapcsolatuk nem terjed ki az EU-Line munkáira.

Azóta, hogy kiderült, vannak bajok az Auróra utcai beruházásnál, a cég egy újabb pályázatot is elnyert a VIII. kerület önkormányzatától. Ebben egy óvoda felújítását vállalták 35 millió forintért. “Az önkormányzatoknak nem feladatuk vizsgálni a közbeszerzésekre jelentkező cégeknek sem a tulajdonosi szerkezetét, sem referenciáik valóságtartalmát” – ezt az önkormányzat válaszolta a kapcsolatukat firtató kérdésre még a nyomozás megindulása előtt. Pedig ha egy céget rajtakapnak, hogy hamis adatokat közölt , akár évekre is kizárhatják minden közbeszerzésből.

(Forrás: http://hvg.hu/gazdasag/20161124_Hazugsag_kozbeszerzes_nyomozas_csalas#rss)

  • Share

Leave a reply