logo

Paks II. és Brüsszel

Paks II. és Brüsszel
Belső dokumentumok szerint a francia kormány stratégiáját javasolhatták a magyar kormánynak Brüsszelből, arra vonatkozóan, mivel indokolják meg a közbeszerzés kiírásának hiányát.

„Maga az Európai Bizottság adott javaslatokat Magyarországnak arra vonatkozóan, milyen érvekkel lehetne elérni, hogy az Európai Bizottság lezárja a Paks II. bővítésével kapcsolatban folytatott vizsgálatokat” – abszurdnak hangzik, de ez derült ki azokból a belső dokumentumokból, amelyeket megszerzett az EurActive.

A hírportál birtokába kerül bizottsági emlékeztetők alapján az energiapolitikai főigazgatóság feje, Dominique Ristori 2016. február 19-én találkozott Sonkodi Balázs stratégiai ügyekért felelős államtitkárral, és jelezte neki, hogy minden a magyar fél által felhozott érv arra nézve, miért nem írtak be közbeszerzést az atomerőmű bővítése ügyében, el lett utasítva. A biztos ugyanakkor rámutatott a találkozón arra is, hogy korábban, hasonló ügyben folytattak vizsgálatot a francia kormány Flamanville projektjének ügyében is, s ott a bizottság végül elfogadta a franciák „technológiai kizárólagosságról” szóló érvét. Azaz hogy azért nem írtak ki közbeszerzést az adott beruházásra, mert tudni lehetett, kizárólag egy cég (ez esetben az Areva) alkalmas arra, hogy elvégezze a kijelölt feladatot.

(Forrás: http://mno.hu)

  • Share

Leave a reply