logo

Négymilliárd forinttal támogatják a Wizz Air balkáni járatait

Négymilliárd forinttal támogatják a Wizz Air balkáni járatait

 

Tavalyi év utolsó napján megjelent uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium négy évre négymilliárd forinttal támogatja menetrend szerinti légi járatok indítását Budapestről Podgorica, Pristina, Szarajevó, Szkopje és Tirana repülőtereire.

A járatokat üzemeltető Wizz Air-nek legalább heti két retúrjáratot kell közlekedtetnie, a közszolgáltatási kötelezettség az öt útvonalra együttesen értelmezendő. Az igénybe vett légi járművek életkora a szerződés teljesítésének időtartama alatt nem haladhatja meg a nyolc évet, a gépeknek legalább harmincfős minimum kapacitást kell teljesíteniük, és az üzemeltetőnek valamennyi járaton magyar nyelven beszélő légiutas-kísérőt kell alkalmaznia.

A Wizz Air még december közepén közölte, hogy öt új útvonalat indít Budapestről a Nyugat-Balkánra 2017 áprilisától. Az új útvonalak összekötik Budapestet öt nyugat-balkáni fővárossal: Szkopjével Macedóniában, Podgoricával Montenegróban, Tiranával Albániában, Pristinával Koszovóban és Szarajevóval Bosznia-Hercegovinában.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly áprilisban tette közzé, hogy közszolgáltatási kötelezettség előírását rendeli el, és közbeszerzési eljárást ír ki Magyarországot a régió fontos gazdasági útvonalaival összekapcsoló légi járatok üzemeltetésére. A Wizz Air részt vett a tenderen és nyert is.

(Forrás: Portfolio.hu)

  • Share

Leave a reply