logo

Jogerős ítélet: felmentették

Jogerős ítélet: felmentették

 

Jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. volt vezérigazgatóját a Fővárosi Ítélőtábla szerdán. A másodfokon eljáró bíróság lényegében helybenhagyta a Bielek Péter és társai ügyben hozott elsőfokú felmentő ítéletet.

Bielek Péter ellen 2012 júniusában emelt vádat a Fővárosi Főügyészség a pusztazámori hulladéklerakó metánmentesítésével kapcsolatos beruházás miatt. A vádirat szerint a fővárosi cég volt vezetője összejátszott a hulladéklerakó metánmentesítésére kiírt eljárás nyertes cégének vezetőjével, és ezért az indokoltnál mintegy 70 millió forinttal többet fizettek ki a munkálatokra.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdán kihirdetett határozatában Bielek Péter és két vádlott társát hűtlen kezelés vádja, míg a negyedrendű vádlottat folytatólagosan elkövetett sikkasztás bűntette miatt emelt vád alól mentette fel. Az ügyben eljáró tanács elnöke, Nehrer Péter kijelentette: helyes és törvényes volt az elsőfokú bírósági döntés, amellyel bizonyítottság hiányában felmentették a vádlottakat. Az elsőfokú bíróság által kifejtett véleményekkel a Fővárosi Ítélőtábla maradéktalanul egyetértett – fűzte hozzá.

Nehrer Péter kifejtette, a bíróság egyetértett azzal, a szakértői véleményben foglalt megállapítással is, hogy a munkák túlárazottsága, a díj megalapozatlansága műszakilag sem merült fel. Elmondta, Bielek Pétert azzal vádolták, neki észlelnie kellett volna, hogy a közbeszerzési bizottság – az ajánlat elfogadásáról szóló – döntése megalapozatlan, és ezért az aláírást meg kellett volna tagadnia. Az elsőfokú bíróság helyesen nem tartotta megállapíthatónak, hogy az elsőrendű vádlott ezen lehetősége fennállt volna.

Mint kifejtette, a bizottságban voltak azok az emberek, akik rendelkeztek azon képzettséggel, amellyel az ajánlatot meg tudták volna ítélni. Ugyanakkor az ügyészség éppen azokkal szemben nem emelt vádat, akik a bizottság tagjaiként a szakmai részleteknek is a tudatában voltak – mondta Nehrer Péter. Elmondta, hogy a negyedrendű vádlott a bűnügyi őrizetben eltöltött idő miatt kártalanítási igényt terjeszthet elő.

A bíróság első fokon arra hivatkozva mentette fel Bieleket és társait, hogy az eljárás során nem volt bizonyítható, hogy a volt vezérigazgató szándékosan megszegte volna a kötelezettségét. A törvényszék rövid indoklása szerint nem volt bizonyítható az sem, hogy a pályázatban meghatározott összeg a piaci árat jelentősen meghaladta volna, és ezzel az FKF Zrt.-nek kára keletkezett volna.

Bielek azonban korábban azt vallotta, hogy Demszky Gábor volt főpolgármester főtanácsadója, Mesterházy Ernő és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes rendszeresen nyomást gyakoroltak rá azzal kapcsolatban, hogy kit bízzon meg és ki nyerjen a közbeszerzéseken, vallomása szerint ez történt a pusztazámori ügyben is.

(Forrás: http://hvg.hu/itthon/20161123_Jogeros_felmentettek_a_kozteruletfenntartok_Hagyoerabeli_vezetojet#rss)

  • Share

Leave a reply