logo

Európai Bizottság (EB) csütörtöki döntése a Paks II. építésével kapcsolatosan

Európai Bizottság (EB) csütörtöki döntése a Paks II. építésével kapcsolatosan

 

A Párbeszéd európai parlamenti (EP-) képviselője szerint vitatható az Európai Bizottság (EB) csütörtöki döntése a Paks II. építésével kapcsolatos, a közbeszerzés elmaradása miatt indított kötelezettségszegési eljárás lezárásáról.

Jávor Benedek úgy fogalmazott, “nem meglepetés”, hogy így határozott a bizottság, “rossz hír ugyanakkor a magyar adófizetőknek”, és további jogvitákat vetít előre.   Az EP-képviselő már nyáron arról beszélt, hogy hamarosan megállapodhat egymással az EB és a magyar kormány. Ugyanakkor a bizottság neki küldött, augusztusi levele alapján úgy véli, hogy a döntés valótlanságokon és téves jogértelmezésen alapul – áll a közleményben.   A döntéssel korántsem zárult le a Paks II.-t övező vita; már csak azért sem, mert a projekt állami támogatásáról szóló vizsgálat még mindig folyik – hangsúlyozta Jávor Benedek. Úgy vélte, ha a bizottság azt az érvelést használta, hogy a közbeszerzés szabályait azért kerülhették ki, mert az oroszokon kívül senki nem volt képes a magyar technikai és biztonsági szabályozás elvárásainak megfelelni, akkor az EB döntése várhatóan még több jogi kihívás elé állítja a paksi projektet. Amennyiben ugyanis az indokolás ezen alapul, a magyar szabályozás ellentétes lehet az Európai Unió alapjának tekinthető belső piac szabadságával, ami ugyanúgy komoly következményekkel járhat.  Jávor Benedek szerint Paks II. energetikailag, pénzügyileg és külpolitikailag egyaránt súlyosan káros Magyarországnak, és az EP-képviselő a jövőben is mindent megtesz majd annak érdekében, hogy “az ország feje fölül elhárítsa ezt a fenyegető veszélyt”.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte, hogy a bizottság lezárta azt a Magyarországgal szemben két éve indított kötelezettségszegési eljárást, amelyet a paksi atomerőmű felújításával kapcsolatban, a közbeszerzések ügyében indított.   

A brüsszeli testület mostani döntése azt jelenti, az EB nem vitatja Magyarországnak azt a jogát, hogy megállapodjon Oroszországgal az erőműépítésről és a hitelfelvételről – mondta a tárcavezető.

 

(Forrás: http://www.atv.hu/kulfold/20161117-javor-vitathato-a-paks-ii-e-dontes/hirkereso)

  • Share

Leave a reply